Informatie voor professionals
Metabool syndroom treft ongeveer 3 miljoen Nederlanders en verhoogt het risico op hart en vaatziekten, diabetes type 2, verschillende psychische aandoeningen en vormen van kanker. Het LUMC en NeLL werken aan de ontwikkeling van de HealthBox, een innovatieve oplossing dat preventieve zorg biedt aan mensen met metabool syndroom. Deze digitale tool biedt persoonlijke ondersteuning en begeleiding om een gezondere levensstijl te ontwikkelen en hiermee ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.
Wat is de HealthBox?
Aangezien metabool syndroom (MetS) kan worden opgelost door aanpassingen in de leefstijl, willen we mensen in staat stellen een gezonder leven te leiden met behulp van de HealthBox. De HealthBox stelt mensen met MetS in staat hun leefstijl te monitoren en te werken aan persoonlijke leefstijldoelen door gebruik te maken van gebruiksvriendelijke eHealth-tools in de thuissituatie. De tools zijn eenvoudig in gebruik en ontwikkeld voor iedereen, met een sterke nadruk op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Door bestaande evidence-based interventies te koppelen en beter af te stemmen op deze doelgroep, kan de HealthBox een waardevolle toevoeging zijn aan de huidige preventieve zorg.
Introductie van de HealthBox
De HealthBox zal tussen 2025 en 2029 worden geïntroduceerd in drie regio's: Leiden/Den Haag, Utrecht en Twente. Er zal sterk de nadruk liggen op de implementatie en integratie van de HealthBox in bestaande lokale zorgstructuren en leefstijlinitiatieven in de drie regio's.
Beoogde impact
Een substantiële verbetering van leefstijlmanagement is haalbaar en schaalbaar. Door innovatieve gedragsmatige technologieën en sociale innovatie te combineren in dit gepersonaliseerde, datagestuurde, gemengde leefstijl- en ziektemanagementinstrument, en deze in lokale structuren in de drie regio's te verankeren, kunnen we mensen met MetS in staat stellen gezonder te leven en zorgprofessionals die met hen werken ondersteunen. Dit zal de uitkomsten van MetS verbeteren en de stijging van het aantal chronische zieken tegengaan.
Ook zijn er enorme gezondheidsverschillen tussen laag en hoog opgeleiden. Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een 6 jaar kortere levensverwachting en leven 15 jaar langer met gezondheidsklachten dan mensen met een hoge opleiding. Dit is onacceptabel en het is noodzakelijk dat er iets gebeurt. Door de HealthBox toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken voor iedereen, proberen we er aan bij te gedragen deze gezondheidsverschillen te verkleinen.
Wie maakt de HealthBox?
Ontwikkeld in samenwerking met zorgverleners, universiteiten (UTwente, TU Delft, Universiteit Leiden, LUMC, Campus Den Haag, Hogeschool Utrecht) patiëntenorganisaties (Diabetesfonds, Pharos) en technologiebedrijven (Ancora Health, Unilabs), is de HealthBox een belangrijke stap voorwaarts in de preventieve zorg. De HealthBox wordt ontwikkeld door een multidisciplinaire consortium, bestaande uit experts op het gebied van gezondheid en preventieve zorg, publieke gezondheid, techniek, machine learning, gedrag, ontwerp en implementatie.
Veel partijen werken al samen aan baanbrekende projecten in de drie regio's. Terwijl we onze innovatieve oplossingen blijven verfijnen en uitbreiden, streven we ernaar om de manier waarop we chronische ziekten voorkomen en behandelen te veranderen.
Hoe wordt de HealthBox gefinancierd?
Op het moment wordt de Healthbox gefinancierd uit onderzoeksgeld, waarbij de HealthBox logischerwijs gratis aangeboden zal worden. De bedoeling is dat deze vergoed zal gaan worden. Momenteel worden er gesprekken gevoerd over structurele vergoeding in de eerste lijn voor het LUMC Box systeem (voor het ziekenhuis is die er al), waaronder de HealthBox valt. De verwachting is dat een voorloper van de HealthBox, de StevitBox binnenkort door Zorg en Zekerheid gecontracteerd zal worden. De Healthbox is een verlengde hiervan en deze zal dan tzt ook gedeclareerd kunnen worden.
-
Informatie voor huisartsen en POHs
Ben u een huisartsenpraktijk in Leiden, Utrecht (stad) of Almelo en wilt u meer weten of bent u mogelijk geïnteresseerd in deelname aan de HealthBox, mail dan naar mail dan naar het HealthBox onderzoeksteam, info@mijnhealthbox.nl.
-
Informatie voor onderzoekers
Heeft u vragen over het onderzoek? Of wenst u in contact te komen met de onderzoekers? Dan kunt u mailen naar info@mijnhealthbox.nl.
-
Informatie voor apothekers
Bent u een (leefstijl)apothekeren wilt u meer weten over de HealthBox of heeft u ideeën over mogelijke deelname aan de HealthBox dan horen we graag van u, mail naar info@mijnhealthbox.nl. We zien veel potentie in een samenwerking tussen (leefstijl) apothekers en de HealthBox, we zijn momenteel aan het onderzoeken hoe we deze het beste vorm kunnen geven.
-
Informatie voor andere professionals
Ben u een (zorg)professional in de regio Leiden, Utrecht (stad) of Almelo en wilt u meer weten, heeft u ideeën of bent u mogelijk geïnteresseerd in deelname aan de HealthBox, mail dan naar het HealthBox onderzoeksteam info@mijnhealthbox.nl.
-
Wil je meedoen als professional aan de Healthbox?
Mail dan naar info@mijnhealthbox.nl